Εγκαίνια βρεφονηπιακού Σταθμού Αγριάς από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Τα εγκαίνια του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στην Αγριά «Άγιοι Απόστολοι» τέλεσε σήμερα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά την 2η ημέρα της επισκέψεώς του στον Βόλο. Ο Παναγιώτατος και η τιμία Συνοδεία Του προσκύνησαν, κατ’ αρχάς, στον παρακείμενο Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και στην συνέχεια τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων, παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του δ/ντού και των εργαζομένων στον Σταθμό και πλήθους κόσμου.

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην λειτουργία του υπάρχοντος Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Βόλο, τις ιστορικές του περιπέτειες, μέχρι να περιέλθει στην κυριότητα της Μητροπόλεως και να δώσει λύσει σε δεκάδες οικογένειες του Βόλου, αλλά και εργασία στους πολλούς εξειδικευμένους εργαζομένους του. Θύμισε, επίσης, ότι «το 2001 ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος εξασφάλισε συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στις ελλαδικές Μητροπόλεις. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ξεκίνησε στην Αγριά την ανέγερση ενός σύγχρονου πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού σε οικόπεδο το οποίο παραχώρησε η Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού. Για να ολοκληρωθεί, όμως, το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο, πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια του προγράμματος «Ελλάδα 2021». Και ιδού, σήμερα, ενώπιόν μας, η υλοποίηση ενός οράματος, το οποίο έρχεται να ικανοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανάγκες κοινωνικές, παιδαγωγικές αλλά και πνευματικές». Ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε, επίσης, ότι «ως Ιερά Μητρόπολη, αισθανόμαστε πως ανταποκρινόμαστε σε ανάγκες που άπτονται ενός από τα κορυφαία, αν όχι του κορυφαίου ζητήματος της Ελληνικής κοινωνίας: Του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο σχετίζεται άμεσα με το μέλλον του έθνους μας. Τα νέα ζευγάρια, πέραν των άλλων, έχουν ανάγκη υποστήριξης μέσω αξιόπιστων βρεφονηπιακών δομών, ώστε να υπερβούν την οικονομική ανασφάλεια που χαρακτηρίζει την σύγχρονη καθημερινότητα και να νιώσουν έμπρακτη συμπαράσταση στο απαιτητικό παιδαγωγικό έργο της οικογένειας». Τέλος, επεσήμανε και την πνευματική διάσταση του έργου ενός εκκλησιαστικού Βρεφονηπιακού Σταθμού: «Σε ποια άλλη βαθμίδα της παιδείας υπάρχει επιτακτικότερη ανάγκη θεμελίωσης μιας προσωπικής σχέσης με τον Χριστό μας και γνωριμίας με το ήθος των Αγίων μας, από αυτήν την πλέον τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία; Ο βρεφονηπιακός μας Σταθμός ανταποκρίνεται και σε αυτό, για τούτο και η συνύπαρξή του με τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, κατ΄ αντιστοιχία της συνύπαρξης του πρώτου βρεφονηπιακού σταθμού στην πόλη του Βόλου με τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως, προσλαμβάνει όχι μόνο συμβολική, αλλά κατ΄ εξοχήν πνευματική και λατρευτική διάσταση».

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ευχήθηκε «τό ευαγές αυτό ίδρυμα νά αναδειχθή χώρος στοργή καί αγάπης γιά τά παιδιά, τά οποία μαζί μέ τήν φροντίδα καί τήν αγωγή θά προσλαμβάνουν καί εκείνες τίς αξίες, πού συγκροτούν τόν πυρήνα της ορθοδόξου χριστιανικής ταυτότητάς μας, όλα αυτά τά σεμνά, τά δίκαια, τά προσφιλή, τά οποία γαλούχησαν καί έσωσαν τό Γένος στούς μακρούς αιώνες της περιπετειώδους διαδρομής του στήν ιστορία…». Παρατήρησε δε ότι «Είναι πολυεύθυνο τό έργο όσων εργάζονται σέ παρόμοιους θεσμούς. Ορθώς έχει λεχθή ότι η αγωγή ανήκει στά πιό δύσκολα προβλήματα, τά οποία καλείται νά λύση ο άνθρωπος. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στήν αφοσίωση, τή δέσμευση καί τήν υπευθυνότητα των βρεφονηπιοκόμων καί των ειδικών προσχολικής αγωγής. Πιστεύουμε επίσης, στή δύναμη της παιδικής ψυχής νά προσλαμβάνη ό,τι της δίδεται μέ αγάπη. Αυτό γεννά καί ενισχύει μέσα της τή λεγόμενη «βασική εμπιστοσύνη» πού φθείρεται «ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς προσωπικότητας», καί είναι τό γόνιμο έδαφος, όπου αναπτύσσεται ἡ πίστη στόν Θεό. Όπως έχει γραφή από σύγχρονο σπουδαίο θεολόγο, αυτή ἡ εμπιστοσύνη του παιδιού «βρίσκει μόνον στό Θεό τό αληθινό της στήριγμα καί τέλος»».